Delta gärna i diskussionen… På våra villkor!

Diskuterade på ett forum om jämställdhet och en person skrev detta: Snygg vinkel på den här ”vem ska egentligen få delta i diskussionen”-frågan som blossat upp på sistone. Från vissa håll är det ju ”är du inte förtryckt ska du hålla käften”-melodin som gäller (liksom det, åtminstone förr i tiden, var mer ”är du inte priviligerad så håll käft”). Vilken jag har svårt att ta till mig. I mina ögon bidrar alla till debatten med olika erfarenheter och poänger, vi kan tex sitta här och teoretisera i all oändlighet men utan intryck från ”golvet” blir bilden inkomplett. Och tvärtom så klart.

Det här är vanligt inom feminismen också. T.ex. är det viktigt för en vit kvinna som jag att kunna ta ett steg tillbaks och bjuda upp en rasifierad person att ta talarstolen för hennes erfarenheter är hennes, inte mina. I vardagen är det t.ex. väldigt vanligt att personer som inte är män får vänta på sin tur, medan män har en tendens att höras mer. När det då handlar om frågor som bottnar i kvinnors erfarenheter av samhället är det många som känner sig ytterligare trampade på när män tar sig rätten att tala i deras ställe, eller utifrån deras i jämförelse priviligerade* ställning. Det har t.ex. blivit väldigt vanligt inom debatt att när frågor som handlar just om kvinnors underordning i samhället, är det många som säger: ”Men män då! Vi har minsann också…” Det här blir väldigt frustrerande för många debattörer. Vi vill bara skrika: ”Men håll käft för fan! Kan du inte för en gångs skull lyssna på oss? Verkligen lyssna bara? Måste du som inte har just våra erfarenheter lägga dig i och debattera mot oss? Kan inte vi få höras lite? Sen kan vi prata om män. Jag lovar.”

Det är också skillnad på vad som är ett okay sett att ‘ta ordet’ på. Jag har absolut inget emot när en diskussion av den här typen sker och någon skriver något i stil med: ”Hej, jag vill inte försöka deraila tråden eller så genom att byta ämne, men jag skulle bara vilja säga att min igenkänningsfaktor är jättestor just nu. Eftersom jag har lite andra erfarenheter än er så slog det mig att jag kunde försöka tala om detta utifrån ett annat perspektiv…” <= Skillnaden mot: ”Alltså, anledningen till att feminism inte tilltalar mig är att det fan bara handlar om kvinnor hela tiden. Om man ska tala om jämställdhet så måste man ju tala om män massor också. Vi har inte det speciellt bra alls… Kvinnor får t.ex ligga när de vill, hur jävla ojämställt är inte det???”** Eller: ”Jag gillar inte feminism för i själva ordet så framgår det att det bara handlar om feminina saker, alltså om kvinnor. Hur kan något som har inskrivet i namnet att det exkluderar män handla om jämställdhet? I think not. Blä för alla feminister!”. Problemet jag upplever påtagligt är att när kvinnor inte ger män det utrymme de är vana vid att få bara de höjer rösten lite för att deras åsikter är så viktiga att ödmjukhet och normal jävla common decency är helt ointressant, så verkar det som att de känner sig alieniserade och utstötta och kommentarer uppstår i stil med: ”Jag tycker att det blir så tjatigt med alla rabiata ställningstaganden inom feminismen, det är ju rena sektmentaliteten, antingen har du precis de exakta åsikterna som vi har, eller så är du ett manssvin.”

*priviligerade kanske bara i meningen att de saknar den typen av erfarenheter och att de i de allra flesta sammanhang har mycket lättare att ta, få och behålla ordet.

**Det är ett ganska grovt exempel, men meningen skulle faktiskt kunna vara mycket mindre aggro: ”Vi behöver tala lite mer om pojkars försämrade betyg i förhållande till flickors.” Det här är ju ett inlägg som är jättebra… I en helt annan debatt, t.ex. en ny debattartikel, eller när det handlar om skolgång, eller när det handlar om flickor och pojkar. Inte när det handlar om att kvinnor som uttalar sig i onlinesammanhang, spelar spel eller tar plats i något officiellt rum, utsätts för näthat för att nämna ett exempel av många. Då kan vi hålla käft om pojkar och skolgång. Det ÄR en viktig fråga, alla feminister tycker det, men snälla, byt inte trådämne. Det får oss att tro att du skiter fullständigt i det vi pratar om. Och det kanske du gör också? Vi tycker att du är ett manssvin om du byter ämne när vi talar om något som är så viktigt för oss, som vi är så engagerade i. Om du inte är kvinna, för då tycker vi att du är lurad.

Annonser

2 tankar om “Delta gärna i diskussionen… På våra villkor!

 1. Jonas Kallberg skriver:

  Jag tycker att det hjälper stort om vi är öppna och ärliga med varandra, och framför allt är så medvetna om genussystemet som möjligt. Då kan vi påminna varandra och ha en öppen diskussion om vilket perspektiv vi har och när det uppstår problem. Jag tycker det också är skitviktigt att det inte blir en prestigefråga, och det blir det sjukt ofta. Vi är alla internaliserade och så kommer det vara i x antal generationer till, så är det bara, så vi kan lika gärna förlåta varandra våra snedsteg så länge vi strävar efter att bli bättre i den bemärkelsen.

 2. Lars-Erik Palmèr skriver:

  Pust.Mycket text,men mycket läsvärt! Läste idag om gruppen femens aktion i Vatikanen.Mycket bra och mycket mycket modiga kvinnor.
  Kan vara bra att visa hur sårbart det manliga samhället är med tanke på hur våldsamt man reagerar.Tex Pussy Riot och andra grupper.
  All kraft kommer underifrån så glöm inte bort arbetarklassens döttrar så att feminismen inte blir till en fråga för inteligentsian,lite hårddraget kanske…
  Men, keep up the good work Rebecka!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s